Loopbaanbegeleiding en stress & burn-out coaching voor jouzelf, voor jouw medewerkers of voor jouw organisatie.

MindZetje 18

Mariët Mulder • apr. 29, 2024

De kracht van zelfvertrouwen

mindzetje 18

In het dagelijks leven staan we allemaal wel eens voor uitdagingen die ons doen wankelen of terugdeinzen. Het is natuurlijk heel normaal om momenten van twijfel te ervaren. Wat ons dan kan helpen, is ons vermogen om te geloven in iets wat krachtiger is dan die twijfel: ons zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is meer dan alleen maar denken dat we competent zijn; het is het geloof dat we een kracht bezitten die sterker is dan welke angst dan ook.


Maar hoe ontwikkelen we dit zelfvertrouwen? Het begint met het verkennen van onze innerlijke wereld en het ontdekken van de bronnen van onze twijfels en angsten. Vaak worden deze diepgewortelde gedachten en gevoelens gevormd door onze ervaringen uit het verleden, door onze opvoeding, en door de verwachtingen van anderen. Door deze bronnen te herkennen en begrijpen, kunnen we beginnen met het omvormen van onze overtuigingen en het creëren van een meer realistisch beeld van de wereld, van anderen en van onszelf.


Een essentieel onderdeel van het opbouwen van zelfvertrouwen is het stellen en bereiken van doelen. Door doelen te stellen, dagen we onszelf uit om stapje voor stapje onze comfortzone wat op te rekken en onze capaciteiten te testen. Elke keer dat we een doel bereiken, zelfs als het maar een klein stapje is, versterken we het geloof in onszelf en onze kracht. Dit proces van actie en resultaat versterkt niet alleen ons zelfvertrouwen, maar creëert ook een positieve spiraal van groei en zelfontwikkeling.


Een andere krachtige manier om ons zelfvertrouwen te versterken is door te werken aan meer compassie van onszelf. Zelfcompassie houdt in dat we onszelf accepteren en liefhebben, ongeacht onze tekortkomingen of fouten. In plaats van onszelf te veroordelen voor onze gebreken, leren we om mildheid en begrip te tonen voor onszelf en ons handelen, zoals we dat ook doen voor een goede vriend of vriendin. Door zelfcompassie te beoefenen, kunnen we de innerlijke criticus temmen die ons zelfvertrouwen ondermijnt en een innerlijke dialoog creëren die ons ondersteunt en aanmoedigt.


Daarnaast is het belangrijk om onze successen te vieren, hoe klein ze ook mogen lijken. Elke keer dat we een stap voorwaarts zetten, verdienen we het om dit te erkennen door onszelf een schouderklopje te geven. Door bewust de tijd te nemen om onze successen te vieren, versterken we niet alleen ons zelfvertrouwen, maar creëren we ook een positieve mindset die ons motiveert om door te gaan, zelfs als de weg voor ons moeilijk lijkt.


Ten slotte is het belangrijk om ons bewust te zijn van de invloed van onze omgeving op ons zelfvertrouwen. Het is essentieel om ons te omringen met mensen die ons ondersteunen en aanmoedigen in onze groei. Door ons te omringen met positieve invloeden en ons te distantiëren van mensen die ons naar beneden halen, kunnen we een omgeving creëren die ons zelfvertrouwen voedt en versterkt.


Kortom, zelfvertrouwen is niet slechts een eigenschap die sommigen wel hebben en anderen niet. Het is een krachtig geloof in onze eigen capaciteiten en een diepgeworteld vertrouwen in onze innerlijke kracht. Door doelen te stellen, zelfcompassie te beoefenen, onze successen te vieren, en ons te omringen met positieve invloeden, kunnen we ons zelfvertrouwen versterken en de kracht vinden om elke uitdaging die op ons pad komt, te overwinnen.


Coaching kan je hierbij helpen. Het is een investering in jezelf waar je veel profijt van kan hebben.


Elke verandering begint met de eerste stap. Zet ‘m NU! Maak online een vrijblijvende kennismakingsafspraak! Een eerste kennismakingsgesprek van 30 minuten is altijd gratis en vrijblijvend.

Online afsprakenplanner
Wat maakt een glimlach zo bijzonder?
door Mariët Mulder 13 mei, 2024
Wat maakt een glimlach zo bijzonder?
Niets is permanent, zelfs onze problemen niet
door Mariët Mulder 06 mei, 2024
Niets is permanent, zelfs onze problemen niet
Vrijheid: Kun jij jezelf zijn?
door Mariët Mulder 05 mei, 2024
Kun jij jezelf zijn?
Share by: