Loopbaanbegeleiding en stress & burn-out coaching voor jouzelf, voor jouw medewerkers of voor jouw organisatie.

MindZetje 11

Mariët Mulder • mrt. 11, 2024

Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang

mindzetje 11

In onze drukke wereld vol prikkels, verplichtingen en deadlines lijkt het bijna ondenkbaar om even stil te staan. Toch is dat vaak juist wat we het hardst nodig hebben. Als coach zie ik regelmatig mensen die vastzitten in een eindeloze stroom van drukte, activiteiten en gedachten. In dit blog wil ik met je delen waarom het zo waardevol is om af en toe bewust stil te staan, en hoe dat juist kan bijdragen aan jouw persoonlijke groei en ontwikkeling.


Stilstaan betekent niet dat je stilzit en niets doet. Het is eerder een bewuste keuze om even uit de sneltrein van het leven te stappen, om de tijd te nemen om te observeren, te voelen en te begrijpen. Het is een kans om jezelf beter te leren kennen, om te reflecteren op je doelen, je dromen en je waarden.


Vaak zijn het juist deze momenten van stilstand die ons in staat stellen om diep naar binnen te kijken en te ontdekken wat er echt toe doet. Het is alsof we, in de stilte, de ruis van het dagelijks leven kunnen wegfilteren en duidelijk kunnen zien wat werkelijk belangrijk voor ons is. Dit inzicht kan dienen als een kompas dat ons helpt bij het nemen van beslissingen en het bepalen van onze koers in het leven.


Stilstand kan ook een periode van opladen en herstel zijn. In een wereld die constant vraagt om meer en sneller te doen, vergeten we soms om te rusten en te herstellen. Door even stil te staan, kunnen we ons lichaam en geest de kans geven om te herstellen en nieuwe energie op te doen. Het is een essentieel onderdeel van goede zelfzorg.


Bovendien biedt stilstand ons de mogelijkheid om te leren en te groeien. Wanneer we even uit de hectiek van ons dagelijks leven stappen, kunnen we reflecteren op onze successen en mislukkingen. We kunnen onze ervaringen en uitdagingen analyseren om hier waardevolle lessen uit te halen. 


Een ander aspect van stilstand is de ruimte die het creëert voor creativiteit en inspiratie. Wanneer we onze geest de kans geven om te rusten en te ontspannen, kunnen we vaak de meest briljante ideeën en inzichten krijgen. Het is alsof de stilte ons in staat stelt om ons open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en perspectieven, en om onze creatieve krachten volledig te laten stromen.


Maar hoe kunnen we bewust stilstaan in een wereld die altijd in beweging lijkt te zijn? Het begint met het maken van ruimte in ons leven voor stilte en reflectie. Dit kan zo eenvoudig zijn als het dagelijks nemen van een paar minuten om te mediteren, aan mindfulness te doen, of een rustige wandeling te maken. Het gaat erom dat we bewust de tijd nemen om te vertragen en te luisteren naar wat onze innerlijke stem ons te vertellen heeft.


Als coach moedig ik mensen altijd aan om regelmatig stil te staan en te reflecteren op hun leven. Ik geloof dat deze momenten van stilte en de sleutel zijn om te ontdekken wat je echt voldoening geeft. Dus de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je vastzit of niet vooruitkomt, probeer dan eens bewust stil te staan en te ervaren wat er gebeurt. Je zou wel eens verrast kunnen zijn door de vooruitgang die je boekt wanneer je even stilstaat.

Online afsprakenplanner
Wat maakt een glimlach zo bijzonder?
door Mariët Mulder 13 mei, 2024
Wat maakt een glimlach zo bijzonder?
Niets is permanent, zelfs onze problemen niet
door Mariët Mulder 06 mei, 2024
Niets is permanent, zelfs onze problemen niet
Vrijheid: Kun jij jezelf zijn?
door Mariët Mulder 05 mei, 2024
Kun jij jezelf zijn?
Share by: